VN verdrag

In 2006 heeft de VN het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap opgesteld. Dit verdrag is een belangrijke erkenning van de gelijkwaardigheid, zelfstandigheid en waardigheid van mensen met een beperking of chronische ziekte.

Veel landen, waaronder Nederland, hebben het verdrag in 2007 ondertekend. Het verdrag geldt echter pas volledig in een land als de regering het verdrag heeft bekrachtigd (geratificeerd). In Nederland is dit in de zomer 2016 gedaan. Het verdrag is na de zomer in werking getreden.

VN verdrag in Rotterdam – Inclusie Agenda

Ook Rotterdam zet stappen om het VN verdrag in de stad in te voeren. Eerste stap is het opstellen van een ‘Inclusie Agenda’. Daarin komt te staan wat er moet gebeuren.

In juni 2017 hebben zo’n 40 Rotterdammers met een beperking al aangegeven wat volgens hun het eerste moet gebeuren. Dat gaat over allerlei zaken: onderwijs, vervoer, maar ook wonen, werken en vrije tijd.

Wie voert het verdrag uit?

Iedereen kan het verdrag uitvoeren. De gemeente kan sommige zaken oppakken, ondernemers kunnen dat, werkgevers maar ook gewone Rotterdammers zelf. Iedereen kan iets doen om mensen met een beperking mee te laten doen.

VN verdrag en 010Toegankelijk

010Toegankelijk werkt aan de toegankelijkheid van Rotterdam. Wij adviseren over de toegankelijkheid van woningen, openbare gebouwen en de buitenruimte. Voor meer informatie: kijk op de pagina Toegankelijk maken.

Zelf ideeën over wat er moet worden gedaan in Rotterdam?

Heeft u zelf ideeën over wat er moet worden gedaan? Op de website van de Brede Raad 010 kunt u uw ideeën achterlaten op het contactformulier. Die worden dan meegenomen naar de gemeente.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met 010Toegankelijk via de contact pagina.

Wat zoekt u?
Bekijk het laatste toegankelijke nieuws
Bekijk de adviezen die wij geven

IEDEREEN KAN MEEDOEN ALS DE STAD TOEGANKELIJK IS